Wat als ‘de juiste techniek’ niet goed voelt? – Deel 2

In het vorige deel kwam onder IPP en GPP ter sprake en hoe algemene trainingsschema’s zijn opgebouwd. In dit deel lees je wat je kunt doen als een oefening niet helemaal goed voelt, ondanks dat je hem wel netjes uitvoert.

Als je het idee hebt dat een oefening of beweging niet goed voelt en je voert het wel uit zoals je is voorgedaan, zijn er vier dingen die je kunt overwegen voor je een oefening aanpast of een alternatief gaat zoeken:

  • Je voert zelf de oefening verkeerd uit (wees eerlijk tegen jezelf: film jezelf of laat iemand met je meekijken)
  • Je hebt de kracht of mobiliteit nog niet om de oefening correct uit te voeren
  • Je bent tijdelijk (bijv. door een blessure) beperkt in je beweging (range of motion)
  • Je bent permanent beperkt in je beweging (range of motion)

De squat als voorbeeld

Ik zal bij deze vier punten de squat even als voorbeeld nemen. De meesten van ons hebben geleerd dat je je voeten iets buiten schouderbreedte moet plaatsen en je tenen ongeveer 10 graden naar buiten dient te draaien. Dit kan, indien je ‘normale’ heupen hebt, als een soepele beweging aanvoelen. Maar ongeveer 60 procent van ons mensen heeft een variërende structuur van de heupbotten en vinden deze positie waarschijnlijk onnatuurlijk aanvoelen. Een andere reden waarom deze positie niet goed aanvoelt, kan zijn dat iemand een probleem heeft met flexibiliteit of stabiliteit.

Deze problemen kunnen met de juiste (mobiliteits)oefeningen in de loop van de tijd worden verbeterd. Dit is echter een langdurig proces en je zult consistent moeten zijn om lichamelijk te kunnen verbeteren.

Oplossing in IPP

Bij sommige van ons is het slechts een kwestie van IPP en kan, in dit geval, de squat in enkele minuten verbeterd worden. Dit kan bijvoorbeeld door:

  • Breder te gaan staan met de voeten meer naar buiten gedraaid
  • De voeten recht naar voren te wijzen
  • Smaller te gaan staan met de voeten dan wel meer naar buiten of juist recht vooruit

Wat wel van belang is om in gedachten te houden is dat de positie die het beste voelt alsnog een lelijke squat teweeg kan brengen. In dit soort gevallen kan het werken aan de mobiliteit en stabiliteit de kwaliteit van de squat verbeteren. Een kleine verandering in je techniek zou in sommige gevallen je uitvoering dus kunnen verbeteren, maar houd wel altijd de volgende vier tips in gedachten bij het toepassen van veranderingen aan je training:

1. Als de ‘juiste techniek’ goed voelt en je voert de oefening correct uit, ga dan niet aan je techniek lopen klooien: dit is voor jou hoogstwaarschijnlijk de juiste manier om de beweging uit te voeren.

2. Als de ‘juiste techniek’ niet goed voelt, zal je allereerst je eigen techniek kritisch moeten beoordelen: voer je de oefening echt goed uit? Film jezelf of gebruik de spiegels in de sportschool. Pas je techniek iets aan, zoals hierboven in het squat voorbeeld is beschreven. Kijk of iemand je hierbij kan helpen. Denk bij elke aanpassing die je doet: als het pijn doet, dan is het niet goed, tot je de voor jou juiste techniek hebt gevonden.

3. Werkt de bovenstaande tip niet en heb je geen pijn bij het uitvoeren van de oefening? Dan ben je waarschijnlijk nog niet sterk of flexibel genoeg. Als het programma dat je volgt je regressie in oefeningen biedt of extra oefeningen die je kunnen helpen je doel te bereiken, volg deze dan. Is dit niet het geval dan is dit het goede moment om te overwegen een personal trainer in te huren die je kan helpen met je kracht en mobiliteit te verbeteren tot je iets wel zelf kan doen.

4. Heb je bovenste drie opties geprobeerd en voel je pijn bij het uitvoeren van een oefening? Zoek dan professionele hulp in bijvoorbeeld de vorm van een fysiotherapeut.

Geef bovenstaande tips eens een kans als een oefening niet helemaal lekker gaat en veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.