Wat als ‘de juiste techniek’ niet goed voelt?

In deel 1 en deel 2 van ‘Wat als de ‘juiste techniek’ niet goed voelt?’ neemt Personal Body Trainer Romana jullie mee in de wereld van IPP en GPP (geen zorgen, dat wordt in deel 1 uitgebreid uitgelegd) en wat jij precies kunt doen wanneer je lichaam ‘nee’ zegt bij een bepaalde oefening terwijl jij hem wel volgens de boekjes uitvoert.

Er is tegenwoordig zo veel goede (en niet zo goede..) informatie over fitness online te vinden, dat haast iedereen een trainingsprogramma kan uitvoeren dat gebaseerd is op zijn of haar doelen. Je vindt makkelijk een online programma, dan wel betaald of gratis en dit programma is vaak voorzien van een aantal video of foto instructies van oefeningen. Zelfs coaching door middel van e-mail of Skype is nu de normaalste zaak.

Misschien volg je op dit moment zelf wel een dergelijk programma, of heb je dit in het verleden gedaan, en voelen een aantal oefeningen niet helemaal goed voor jou. Dit kan verschillende redenen hebben, maar het komt er uiteindelijk op neer dat iedereen lichamelijk verschillend is en dit van invloed is op hoe een oefening voelt voor jouw lichaam. Iedereen is namelijk anders en elk lichaam zit anders in elkaar. Daarom is een persoonlijk op jouw lichaam en doelen afgesteld plan van groot belang.

IPP of GPP

Met sommige eigenschappen worden we geboren en sommige lichamelijke veranderingen ontstaan door levensgebeurtenissen zoals een blessure of een ziekte. Misschien heb jij wel super lange benen, of juist niet maar wel hele lange armen. Wellicht heb je brede heupen die niet direct zichtbaar zijn, maar zich uiten in een brede bekken en gewrichten (zie onderstaande afbeelding)

de juiste techniek

Photo credit: http://www.paulgrilley.com/bone-photo-gallery 

Als het op trainen aankomt, kan je deze lichamelijke verschillen scharen onder het kopje Individual Physical Preparedness, ofwel IPP. Ik noem het even zo, omdat er in de fitnesswereld al twee andere, meer algemene, trainingsconcepten bestaan, namelijk: GPP, General Physical Preparedness en Specialized Physical Preparedness.

GPP kan je beschouwen als de basis: een complete fundatie van fitness, waar kracht, explosiviteit, uithoudingsvermogen en flexibiliteit onder vallen. Als je dit naar iets concreets moet vertalen, zou je trainingsprogramma de volgende elementen bevatten: krachttraining afgewisseld met plyometrics, cardio en stretch en mobility oefeningen. Dit alles geperiodiseerd met verschillende rep ranges, volume en intensiteit. Doe er nog een klein beetje extra werk bij en je bent meer dan voldoende in shape om een sport uit te oefenen.

Dat kleine beetje extra werk is dus de SPP dat ik hierboven al eerder benoemde. Ook wel Sport Specifieke Training genoemd. Samen met GPP vormt SPP de basis van beweging en bevatten bepaalde oefeningen die je prestaties zullen verbeteren. Dit kan je een prima vorm van trainen bieden dat je voorbereidt op bijna elke fysieke taak, maar het kan ook zijn dat de training niet voldoende de nadruk legt op de behoeften die jouw lichaam heeft. En dan komt IPP om de hoek kijken.

Algemene benadering

Zoals ik al in de eerste alinea schreef, zijn er tegenwoordig online een hoop goede programma’s te vinden waar je prima resultaat mee kan boeken, maar deze programma’s hebben vaak wel een zeer algemene benadering en zijn ontworpen voor een normaal functionerend lichaam. Dit maakt een dergelijk programma niet per definitie slecht, maar de mogelijkheden zijn beperkt wanneer een goede trainer of coach een breder publiek wil aanspreken. Dit maakt dat de programma’s vaak worden geschreven met de onderliggende gedachte dat jij zelf aanpassingen kan maken.

Het is daarom belangrijk dat je je bewust bent van hoe jouw lichaam reageert en voelt bij het volgen van een programma. Misschien moet je een aantal aanpassingen aan het programma maken of een aantal oefeningen vervangen en dat is oké. Wanneer jij niet beschikt over die kennis is het altijd fijn dat je experts kunt raadplegen die dergelijke aanpassingen voor jou kunnen doen. Luister daarom altijd goed naar je lichaam en neem niet klakkeloos over wat er op het papiertje staat als datgene niet goed voelt voor jou.

In het volgende deel komt onder andere ter sprake wat je nu precies kunt doen wanneer de ‘juiste techniek’ niet helemaal goed voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.